F.A.Q.

Här är några vanliga frågor och svar om Solidsport.

Inloggning

Hur skapar jag ett konto?

För att skapa ett konto går du in på solidsport.com/login och klickar på skapa nytt konto alternativt anslut med facebook. Fyll sedan i namn, epost och lösenord och ditt konto är skapat. Viktigt att tänka på är att se till så att e-postadressen är rätt stavad.

 

Hur loggar jag in?

För att logga in går du in på solidsports hemsida solidsport.com/login och fyller i den e-postadress samt lösenord du valt när du skapat kontot. Alternativt om du skapat ett konto via facebook klickar du på anslut med facebook.

Varför fungerar det inte att logga in?

Det kan finnas olika anledningar till att det inte funkar att logga in. De vanligaste orsakerna är följande:

 • Fel lösenord
 • Fel email
 • Konto anslutet till facebook

Om lösenordet är fel kan du återställa det genom att klicka på glömt lösenord. Om det trots detta inte funkar beror det med stor sannolikhet på att mailadressen är felstavad.

När kontot skapats kan du ha skrivit något fel alternativt använt en annan emailadress. För att lösa detta, maila support@solidsport.com med rubrik “Problem med inlogg” så hjälper vi dig att fixa email.

Hur byter jag lösenord?

För att byta lösenord klickar du på “mina sidor” under ikonen högst uppe i högra hörnet när du är inloggad på Solidsports hemsida. Därefter klickar du dig vidare till konto och kan där byta lösenordet. Skulle du ha glömt ditt nuvarande lösenord, logga ut och klicka på glömt lösenord så får du en återställningslänk.

Titta på sport

Hur kan jag betala?

Vi accepterar Visa och Mastercard som betalmedel. Vissa sändningar kan betalas via Paypal. Om Paypal inte är aktiverat på en sändning och det är enda sättet för dig att betala, kontakta supporten för hjälp. 

Hur hittar jag en sändning?

För att titta på en sändning måste du vara inne i en webbläsare (ex Chrome, Safari, Firefox). Du går sedan in på solidsport.com/play för att ta del av rekommenderat innehåll.

Om du vill hitta ett specifikt lag söker du på det högst upp på sidan. Om du däremot klickar på live-kalendern kommer du till en kalender där samtliga SolidSports sändningar samlats i kronologisk ordning.

Om det är en turnering du vill följa, kan den ligga högst upp innan kalendern startar så att du lättare ska kunna hitta matcher från den turneringen.

När du hittat matchen du söker efter klickar du på den. Om den inte startat ännu kommer du få upp en nedräknings-ruta med hur lång tid det är kvar till den startar.

Gav det inte svar på din fråga?
Kontakta support@solidsport.com

Hur låser jag upp en sändning?

Det första du behöver göra för att se en sändning är att skapa ett konto hos Solidsport. Det gör du enkelt genom att fylla i email, namn och lösenord. (se guide för skapa konto). 

På SolidSport finns det sändningar som ligger bakom en betalvägg samt de som är kostnadsfria. För att låsa upp en sändning som är kostnadsfri klickar du på play-loggan på skärmen på sändningen och sedan “lås upp gratis” alternativt går matchen igång direkt.

På de matcher som ligger bakom betalvägg finns det olika sätt att betala för att se matcherna beroende på vad cupen, laget alt. föreningen väljer. För cuper brukar det skapas All Access pass som ger tillgång till samtliga matcher från turneringen. Detta köps via länk på första sidan och kommer då låsa upp samtliga sändningar på kanalen.

För lag och föreningar kan man vara månadssupporter. Om man är månadssupporter för laget (hittas också på kanalens första sida), låser man upp samtliga sändningar på kanalen. Det går självklart också att köpa matcher styckvis. För att göra detta går man till sändningen och klickar på play. Därefter kommer gröna rutor visas på skärmen, om All Access finns tillgängligt kan detta köpas via en grön ruta, annars står det “lås upp för x SEK/$/€”.

Klicka på det alternativet du är intresserad av så hänvisas du till en betalningsruta. När väl betalningen är gjord får du en bekräftelse till din email och sändningen är upplåst.

Varför fungerar inte sändningen?

Det finns självklart flera anledningar till att en sändning inte alltid funkar. Det kan bero både på de som sänder och på den som tittar. Om sändningen står som “offline” beror det oftast på kanalen och de som sänder. Om sändningen hackar alternativt spelaren är svart kan man testa lite olika saker. 

 • Kontrollera internetuppkopplingen
 • Ladda om sidan, om sändningen kommit igång efter att du laddat sidan kan man behöva ladda om sidan för att få sändningen att starta. 
 • Stäng ner webbläsaren och öppna den igen samt rensa historiken. 

 

När en sändning inte startat i tid kan det bero på olika anledningar. Självklart kan det vara problem med att få igång sändningen då de som sänder måste ha tillgång till internet och liknande. Men det är också väldigt vanligt att matcher/idrottsevenemang är försenade i sitt schema. Då blir självklart livesändningen också försenad.

Varför står det att sändningen är offline?

När sändningen står som offline betyder det att det inte finns någon video kopplad till den. Detta kan bero på att sändningen inte sänts eller på att reprisen inte har publicerats. Om den inte sänts alls bör det stå ett meddelande om det i spelaren. 

 

Om du vill se en sändning i repris som står som offline kan du antingen kontakta kanalen direkt om du vet vilka de är och kolla om de kan posta reprisen, alternativt kontakta support@solidsport.com

Varför hackar sändningen?

När sändningen hackar kan det bero på att du som tittare har svag internetuppkoppling. Det kan också bero på att de som sänder har svag internetuppkoppling. Kontrollera ditt internet och uteslut att det är det som krånglar. Kontakta om du har möjlighet laget som sänder och be dem kolla sin internetuppkoppling, kan du inte få tag på dem, kontakta supporten hos SolidSport.

Jag är inte nöjd med sändningen, vad kan jag göra?

Om du inte är nöjd med sändningen är vi alltid glada att få feedback så vi kan förbättra tjänsten. 

Om din missnöjdhet beror på: 

 • Att sändningen hackat och inte kunnat ses ordentligt, kontakta antingen kanal-ägaren direkt alternativt supporten på Solidsport. 
 • Att filmaren sagt olämpliga saker alternativt bara pratat för mycket, kontakta supporten på Solidsport så kan vi kontakta laget/klubben/turneringen. 
 • Matchen inte sänts och du betalt för den specifikt, kontakta supporten på suppport@solidsport.com för återbetalning av ditt köp.
Hur kan jag betala?

Vi accepterar Visa och Mastercard som betalmedel. Vissa sändningar kan betalas via Paypal. Om Paypal inte är aktiverat på en sändning och det är enda sättet för dig att betala, kontakta supporten för hjälp. 

En sändning jag köpt visades inte, vad kan jag göra?

Om du har köpt en sändning och den inte sänts eller fungerar ska du självklart få det återbetalt. För att få en återbetalning kontaktar du supporten på Solidsport. 

Om du har All Access och en sändning inte fungerar kommer en återbetalning resultera i att tillgången till samtliga matcher försvinner. Om du däremot känner att du inte kan se tillräckligt med ditt All Access under en turnering eller liknande, kontakta supporten på Solidsport

Kan jag skärmdela sändningen?

En sändning har en symbol längst ner i högra hörnet för skärmdelning. Om du klickar på den ska de enheter du har tillgängliga att skärmdela till dyka upp. Detta kan göras via datorn och i flera fall genom telefon också. Dock kan vissa webbläsare via telefonen göra att det inte fungerar.

Varför kan jag inte betala?

Det kan finnas lite olika anledningar till varför betalningen inte fungerar. De vanligaste anledningar är följande: 

 • Ett kort vi inte tar emot. Vi har tyvärr inte möjlighet att acceptera betalningar med electron kort samt med maestro kort. Vi accepterar Visa, Mastercard och på vissa sändningar även paypal.

 • Kortet är inte öppet för internetköp. I många fall kräver banken att kunden går in och godkänner att kortet får användas vid internetköp. Kontakta din bank för att veta hur det fungerar just för ditt kort.

 • Ingen täckning på kortet.
Hur avslutar jag mitt abonnemang?

För att avsluta ett abonnemang, går du till inställningar för din profil: Användarikonen längst ut till höger i menyn på kanalen, sedan klicka på “Mina inställningar” -> “Upplåst”.

Där ser du dina aktiva abonnemang under ”Upplåsta abonnemang”, och du kan då klicka på “Sluta prenumerera” på den som du vill avsluta.

Observera, att om du inte ser “Sluta prenumerera”, så kommer du inte att bli debiterad per automatik, utan prenumerationen kommer då att avslutas när aktiv period är slut.

På så sätt kan du verifiera att ingen förnyelse kommer att ske.

Adress direkt till den sidan: https://solidsport.com/user/profile/unlocked

Partner

Vad ska jag livesända?

Solidsport är till för att livesända all slags sport. Vi vill samla all sport på alla olika nivåer. Det betyder att du kan livesända F-13 i vattenpolo eller ett herrlag i division 1 basket. Du kan livesända bowling, biljard, cykel, fotboll, basket, handboll, innebandy, ja, alla sporter helt enkelt. Du kan också livesända träningspass, göra intervjuer och highlights.

Vad behöver jag för att sända?

För att livesända behöver du först och främst en telefon alternativt en ipad. Du behöver sedan ladda ner appen Solidsport Broadcaster samt skapa en kanal på solidsport.com/join. (Se x.x Hur skapar jag en kanal?). När du väl har appen behöver du vara säker  på att det finns internetuppkoppling där du ska sända (se x.x för Rekommendationer för internet). Därefter har du i princip allt du behöver för att göra en livesändning via Solidsport. Vid längre sändningar behövs även elförsörjning till telefon/ipad för att inte batteriet ska ladda ur.

Vad för internet behöver jag för att livesända?

För att livesända krävs en internetuppkoppling. Det internet som är lättast att få tillgång till på idrottsevenemang och matcher är 4G internet. Det är oftast direkt kopplat till din telefon men inte alltid till en ipad om ipaden inte har ett sim-kort. I det fallet 4G inte fungerar väl eller ipaden inte kan koppla upp sig till 4G kan det finnas wifi i idrottshallar och på utomhusplaner. Wifi är trådlöst och kan kopplas upp till från både telefon och ipad. Sist men inte minst kan vissa hallar ha fiber via kabel, det är inte det vanligaste men i det här fallet krävs det en adapter för att kunna koppla det här internetet till telefon/ipad. 

4G är ett bra alternativ för att sända då det är väldigt tillgängligt, det är däremot det mest instabila internetet som kan bli både överbelastat och för svagt. Våra rekommendationer är att alltid testa internet i hallen innan den riktiga sändningen (se x.x Hur skapar jag en testsändning?). Gällande wifi är vår rekommendation att alltid försöka hitta ett wifi som inte är öppet för allmänheten, dvs ett wifi som kräver lösenord för åtkomst. Ibland kan man ringa till kommunen som äger idrottsanläggningen och be om att få tillgång till detta. 

Både öppet wifi och 4G riskerar att göra sändningen sämre då det är instabila former av internet när det är mycket människor runt omkring. Våra rekommendationer är att använda bredbandskollen och kontrollera så att följande uppnått för att sända: 

 • 10 mbit upp

Kontrollera även så att internetet inte har en brandvägg som stoppar viss trafik från att gå igenom. 

I vissa hallar som har internet via kabel kan det finnas flera uttag med olika hastighet, kontrollera alltid så du väljer det uttag som har högst hastighet. För info om vilken slags adapter som krävs för att koppla telefon/ipad till internet via kabel, kontakta support@solidsport.com.

Hur skapar jag en kanal för att livesända?

För att skapa en kanal går du in på solidsport.com/join. Välj där om du vill skapa en kanal för ett lag, en förening eller en turnering. När du klickar på tex lag, kommer du till en sida där du fyller i uppgifter om det lag du vill skapa en kanal för. När dessa uppgifter är ifyllda väljer du ett namn på kanalen samt kanalens url, dvs den webbadress kanalen finns på. Därefter är kanalen skapad och du kan börja titta runt på alla olika funktioner. Kanalen kan designas och fixas till under inställningar. Du som administratör har tillgång till samtliga funktioner, du kan bestämma priser på livesändningar, abonnemang, månadssupporter-abonnemang osv. Du kan också skapa livesändningar, ladda upp videos och administrera kanalen till fullo.

Hur skapar jag en livesändning?

För att skapa en livesändning behöver du vara administratör på kanalen du vill sända ifrån. Än så länge går det endast att skapa livesändningar genom att logga in på kanalen via en webbläsare, dvs inte från broadcaster appen. För att skapa en livesändning loggar du in på kanalen, sedan klickar du på admin och sedan live. Högst upp på sidan till höger kommer det då upp en blå knapp “skapa en livesändning”.

Klicka där och fyll i informationen du har om sändningen. Om du vill att de som följer kanalen ska kunna se den behöver du klicka i publicera.

Tiden för publicering är bara en tid för när sändningen kommer synas för de som inte är administratörer för kanalen. Fyll sedan i en starttid och en sluttid för sändningen. Dessa behöver inte vara exakta men cirka 10 min innan matchstart kan man dra igång sändningen och sedan ha en sluttid som räcker en bit efter. Om du tex sänder några matcher som är träningsmatcher och några som är seriematcher kan du skapa kategorier som heter så och dela upp matcherna. Kategorier och taggar är dock inget krav att fylla i. När allt är ifyllt på den fliken går du vidare till åtkomst, där fyller du i priset på sändningen.

Det går att ha sändningar som endast kräver inloggning men detta är till för testsändningar och liknande. För matcherna bör det finnas en betalvägg. Prissättningen för matcherna bestämmer kanal-ägaren, vi finns dock till behjälplighet för att rekommendera priser baserat på andra lag, föreningar eller turnerningars sändningar. På sista fliken, “avancerat” kan du välja att ha ett chattfönster bredvid sändningen samt andra saker som inte påverkar sändningen.

När allt detta är klart sparar du sändningen. Då hamnar du på en ny sida där all info om livesändningen finns. Där kan du aktivera scoreboard, så resultatet samt perioder kan synas i sändningen. Nu har det också dykt upp en ny flik som heter “tumnagel”, där kan du välja att ladda upp en tumnagel till sändningen, tex en bild från en match, från laget eller liknande. Nu är livesändningen skapad och du kan logga in i broadcaster appen och hitta din sändning där.

Hur skapar jag en testsändning?

En testsändning skapas på samma sätt som en livesändning. Dock kryssas inte publiceringsrutan i. När den inte kryssas i kommer sändningen endast synas för admin och inte postas. Kalla gärna sändningen för “test” för att veta att det är en testsändning.

Varför syns inte min livesändning på första sidan?

När din sändning inte är publicerat syns den inte på första sidan. Den syns då endast i admin. Under inställningarna för livesändningen kan du välja att publicera sändningen. Under “avancerat” när du skapar livesändningen kan du också välja att dölja en sändning från kanalen. Det är i princip samma sak att inte publicera en livesändning och att dölja den från kanalen.

Varför postas inte min repris?

När en sändning sänts via appen solidsport broadcaster bör reprisen postas automatiskt efteråt. Dock finns det undantag för detta. 

 • Internet har hackat under sändningen och har därför skapat flera inspelningar av en sändning: i detta fall måste du gå in på livesändningen i efterhand och klicka på inspelningar från den sändningen. Under inspelningar bör de då dyka upp flera klipp, markera dessa i den lilla rutan och sammanfoga inspelningarna. Sätt sedan den sammanfogade inspelningen som repris. Den kommer då vara vit ett tag för att den ska slås ihop men det försvinner efter ett tag. I vissa fall går det ej att sammanfoga inspelningarna på ett par timmar efter livesändningen då de behöver konverteras in till rätt format.

 • Sändningstiden är inte slut. Om du livesänt en match och satt en för lång sändningstid som kanske är slut två timmar efter att den egentligen är slut, kommer reprisen inte postas förrän sändningstiden är slut. Det du kan göra då är att posta reprisen manuellt genom att gå in på livesändningen och klicka på inspelningar, och sedan välja inspelningen som finns och sätta som repris. Annars väntar du ut tiden och den postas automatiskt senare.

 • I de fall där sändningstiden är för kort och en sändning bryts efter att sändningstiden är slut kan delar av reprisen förbli o-postat. Om du märker att slutet av sändningen saknas i reprisen, gå in på reprisen, klicka på inspelningar från sändningen, ta bort reprisen som finns och kolla om det dyker upp fler inspelningar. I detta fall, om det dykt upp fler inspelningar, sammanfoga dem och posta som repris. Om det inte finns fler inspelningar har antagligen inte slutet spelats in och du får använda reprisen som varit postat innan. 

Om livesändningar inte sänts via appen utan via andra lösningar, tex vmix postas repriserna aldrig automatiskt. I detta fall måste de alltid gå in och postas manuellt efteråt. När sändningen inte går via appen måste också sändningarna ställas in på tidsstyrd inspelning när livesändningen skapas. Detta för att den ska spela in och inte bara livesända. Missas detta kommer det inte finnas någon repris att posta. I fall där annat än appen ska användas för att sända, kontakta oss på support@solidsport.com

 

Varför postas inte min repris?

När en sändning sänts via appen solidsport broadcaster bör reprisen postas automatiskt efteråt. Dock finns det undantag för detta. 

 • Internet har hackat under sändningen och har därför skapat flera inspelningar av en sändning: i detta fall måste du gå in på livesändningen i efterhand och klicka på inspelningar från den sändningen. Under inspelningar bör de då dyka upp flera klipp, markera dessa i den lilla rutan och sammanfoga inspelningarna. Sätt sedan den sammanfogade inspelningen som repris. Den kommer då vara vit ett tag för att den ska slås ihop men det försvinner efter ett tag. I vissa fall går det ej att sammanfoga inspelningarna på ett par timmar efter livesändningen då de behöver konverteras in till rätt format.

 • Sändningstiden är inte slut. Om du livesänt en match och satt en för lång sändningstid som kanske är slut två timmar efter att den egentligen är slut, kommer reprisen inte postas förrän sändningstiden är slut. Det du kan göra då är att posta reprisen manuellt genom att gå in på livesändningen och klicka på inspelningar, och sedan välja inspelningen som finns och sätta som repris. Annars väntar du ut tiden och den postas automatiskt senare.

 • I de fall där sändningstiden är för kort och en sändning bryts efter att sändningstiden är slut kan delar av reprisen förbli o-postat. Om du märker att slutet av sändningen saknas i reprisen, gå in på reprisen, klicka på inspelningar från sändningen, ta bort reprisen som finns och kolla om det dyker upp fler inspelningar. I detta fall, om det dykt upp fler inspelningar, sammanfoga dem och posta som repris. Om det inte finns fler inspelningar har antagligen inte slutet spelats in och du får använda reprisen som varit postat innan. 

Om livesändningar inte sänts via appen utan via andra lösningar, tex vmix postas repriserna aldrig automatiskt. I detta fall måste de alltid gå in och postas manuellt efteråt. När sändningen inte går via appen måste också sändningarna ställas in på tidsstyrd inspelning när livesändningen skapas. Detta för att den ska spela in och inte bara livesända. Missas detta kommer det inte finnas någon repris att posta. I fall där annat än appen ska användas för att sända, kontakta oss på support@solidsport.com

 

Hur tjänar laget/föreningen/cupen pengar på att sända?

När ett lag, en förening eller en cup väljer att sända sina matcher på Solidsport finns det stora möjligheter till att göra det till en intäkt. Alla livesändningar bör ha ett pris så att de som ska titta behöver betala för att se sändningen. Ett lag kan också ha månads-supportrar så att folk som vill ha tillgång till samtliga sändningar på kanalen betalar månadsvis. För turneringar går det att skapa ett “All Access” pass, så tittare betalar en högre summa och då får tillgång till samtliga matcher i turneringen. De intäkter kanalen gör splittras sedan mellan kanal-ägaren och Solidsport så att laget/klubben/turneringen får 50% av totala intäkterna (ex. moms).

Hur betalas pengarna ut till föreningen?

För att se hur mycket laget/klubben/turneringen har tjänat på sina livesändningar går man in i admin → butik → fakturering. Där hittar man summan man har rätt till samt uppgifter om till vilken adress dessa ska faktureras. Skicka sedan en faktura till Solidsport när som, antingen skickar man den en gång i månaden, en gång per år alternativt när man nått upp till en viss summa. 

Övrigt

Vad är All Access, Månadssupporter, PPV?

All Access ger tillgång till allt material på kanalen under en specifik tid. Ett exempel är under en cup, då kan cupen ha All Access så att man för en viss summa köper tillgången till att se samtliga matcher. 

Månadssupporter ger precis som All Access tillgång till hela kanalen. Månadssupporterskapet är auto förnyat varje månad tills du avslutar det. Det betyder att den summa supporterskapet kostar kommer dras från ditt registrerade konto till du aktivt går in på mina sidor och avslutar det. Om du behöver hjälp med detta, vänligen kontakta support@solidsport.com

PPV (Pay per View) är ett tredje betalsätt. Det är det simplaste. Om du vill se en match eller sändning på en kanal kan du köpa denna enskild och då betala för den direkt.

Får man filma fritt under matcher?

Filmning och fotografering på offentliga platser är helt tillåtet så länge man inte kränker en annan människa genom störande eller hemlig filmning. Med offentliga platser avses alla platser till vilka allmänheten har fritt tillträde och hit räknas i stort sett alla arenor för sport vi har i landet. Det enda undantaget är ett fåtal arenor där senioridrott på elitnivå visas, t.ex. Friends Arena, Globen eller Ullevi. Dessa betraktas som enskilda platser och kräver tillstånd för filmning.

Det är inte tillåtet att fortsätta filma när någon skadar sig. I fall där någon skadat sig, vänligen vänd bort kameran och kontakta support@solidsport.com så vi kan hjälpa till att klippa ut sekvensen med skadan.

Vad gäller vid filmning och GDPR?

Solidsport är en plattform och digital samlingsplats för klubbar, föreningar och deras publik. På SolidSport livesänds och streamas video som sedan kan ses i efterhand som repris – delvis eller i sin helhet.

Inget särskilt tillstånd för filming krävs.

Filmning och fotografering på offentliga platser är helt tillåtet så länge man inte kränker en annan människa genom störande eller hemlig filmning. Med offentliga platser avses alla platser till vilka allmänheten har fritt tillträde och hit räknas i stort sett alla arenor för sport vi har i landet. Det enda undantaget är ett fåtal arenor där senioridrott på elitnivå visas, t.ex. Friends Arena, Globen eller Ullevi. Dessa betraktas som enskilda platser och kräver tillstånd för filmning.

Filming av sportarrangemang omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen.

En av de grundläggande fri och rättigheter som gäller i Sverige är yttrandefriheten. Alla människor ska ha rätt att yttra sig om i princip allt – yttrandefriheten ska främja ”ett fritt meningsutbyte och allsidig upplysning”. Yttrandefriheten regleras i två grundlagar, Tryckfrihetsförordningen (TF) och Yttrandefrihets-grundlagen (YGL). Här finns t.ex. regler om meddelarskydd, ansvarig utgivare och förbud mot censur.

Filmning av matcher, tävlingar och sportarrangemang är helt lagligt och omfattas av YGL – här gäller alltså yttrandefriheten.

Däremot bryter man mot yttrandefriheten när filmning/fotografering sker i kommersiella sammanhang.

Exempel:

Det är tillåtet att utan särskilt tillstånd spela in en ishockeymatch och visa den på Soldisportkanalen. Men det är inte tillåtet att visa samma match i ett kommersiellt sammanhang, t.ex. i en reklamfilm för Stadium. I det senare fallet krävs alltid tillstånd från de som medverkar i matchen.

GDPR tillåter filmning och hantering av personuppgifter.

EU:s nya dataskyddsförordning (GDPR) innehåller regler som syftar till att skydda den enskildes personliga integritet och dennes personuppgifter. När det gäller Solidsport är GDPR tillämplig på alla uppgifter som kan kopplas till en fysisk person, t.ex. namn, adress och kontonummer.

I likhet med den tidigare Personuppgiftslagen så finns det dock ett undantag som klargör att GDPR inte ska tillämpas i den utsträckning det skulle strida mot bestämmelserna om tryck- och yttrandefrihet, se Artikel 85 i GDPR.

I Sverige har lagstiftaren även fört in undantaget i svensk lag, se 1 kap 7 § Dataskyddslagen (SFS 2018:218) där följande anges: EU:s dataskyddsförordning och denna lag ska inte tillämpas i den utsträckning det skulle strida mot tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen. Artiklarna 5-30 och 35-50 i EU:s dataskyddsförordning samt 2-5 kap. denna lag ska inte tillämpas vid behandling av personuppgifter som sker för journalistiska ändamål eller för akademiskt, konstnärligt eller litterärt skapande.

Vid införandet av undantaget för yttrandefrihet uttalande regeringen att begreppet yttrandefrihet måste ges en bred tolkning för att beakta vikten av rätten till yttrandefrihet i varje demokratiskt samhälle. Om undantaget är tillämpligt ska de centrala  bestämmelserna i GDPR inte tillämpas. Med journalistisk eller konstnärlig verksamhet behöver det t.ex. inte vara fråga om professionell journalistik, även yttrande på en blogg skyddas av undantaget. Det finns inte heller något krav på att en sportsändning måste vara professionell för att skyddas av yttrandefriheten och därmed undantas GDPR.

Vad får man inte filma?

Det är inte förbjudet att filma en person som befinner sig på en allmän plats, men om filmningen sker ihållande och närgånget kan det i det extrema fallet utgöra ofredande. Det är inte tillåtet att filma på enskilda och privata platser. Den som olovligen med tekniskt hjälpmedel i hemlighet tar upp bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme, kan komma att dömmas för kränkande fotografering, hemfridsbrott eller olaga intrång.

Dessa bestämmelser gäller alltså inte vid inspelning av matcher och andra idrottshändelser eftersom sådan alltid ska ske öppet på en idrottsarena och aldrig i hemlighet eller i privata miljöer.

Etiska regler vid filmning.

Det finns egentligen inte särskilt många regler kring filmning och fotografering i svensk lag. Som nämnts tidigare handlar det ytterst om yttrandefrihet – var och en av oss ska kunna få yttra sig över i princip vad som helst. Medierna har dock flera pressetiska regler att ta hänsyn till. Dessa regler är inte straffsanktionerade men medierna tar dock allvarligt på dessa ändå. De pressetiska reglerna övervakas av Pressens Opinionsnämnd (PON) och Allmänhetens pressombudsman (PO). Man kan betrakta de etiska reglerna som en slags ”skampåle” där journalister och medieföretag ogärna vill hamna.

Det pressetiska reglerna är inte direkt tillämpliga på filmning och fotografering av matcher som görs tillgängliga på SolidSport.  Men de innehåller flera rimliga och sunda regler som man bör följa även som ”hobbyfilmare”. Exempel på pressetiska regler är att man ska respektera människors personliga integritet, visa hänsyn mot ovana intervjupersoner samt att man inte ska manipulera och förfalska bilder och film. Vidare ska man vara försiktig med namn- och bildpublicering som kan skada människor.

Det pressetiska reglerna finns publicerade på https://po.se/

Information och råd vid filming.

 1. Filmning på offentliga platser är fullt tillåtet utan tillstånd. Det är alltså tillåtet att t.ex. spela in en fotbollsmatch i en ungdomsserie utan särskilt tillstånd från motståndarlaget, målsman och domare.

 2. En av de grundläggande fri och rättigheter som gäller i Sverige är yttrandefriheten. Alla människor ska ha rätt att yttra sig om i princip allt – yttrandefriheten ska främja ”ett fritt meningsutbyte och allsidig upplysning”.

 3. EU:s nya dataskyddsförordning (GDPR) innehåller regler som syftar till att skydda den enskildes personliga integritet och dennes personuppgifter. GDPR inte ska tillämpas i den utsträckning att det skulle strida mot bestämmelserna om tryck- och yttrandefrihet.

 4. Använd sunt förnuft. Uppkommer det en situation där någon kan tänkas kräva att inte bli filmad bör man ta hänsyn till detta, såvida detta inte framstår som uppenbart osannolikt.

 5. Respektera den personliga integriteten. Var t.ex. försiktig med att filma någon som har blivit skadad eller sjuk.

 6. Filma inte på privata och enskilda områden utan tillstånd, t.ex. skolor, sjukhus och skyddsområden. Tänk på att det kan råda fotoförbud på stora kommersiella arenor som t.ex. Globen och Friends Arena.

 7. Använd aldrig filmer och fotografier på idrottsutövare i reklamsammanhang utan deras godkännande.

 8. Hemlig och dold filmning/fotografering i privata utrymmen, t.ex. en toalett är strikt förbjuden och betraktas som ett brott.

 Behöver du fortfarande hjälp?

För övriga frågor kan du kontakta vår support.
support@solidsport.com

022032051 041